Rådgivning på trin 1 omfatter stort set alle retsområder
Retshjælpen yder rådgivning på tre trin. Som udgangspunkt kan alle, uanset indkomstforhold, henvende sig til retshjælpen og få rådgivning til løsning af en juridisk problemstilling.
Trin 1 er grundlæggende mundtlig rådgivning, hvor du kan blive vejledt om dine rettigheder og muligheder ved en vurdering af dit juridiske problem. Rådgivningen er dit grundlag for at vurdere, om du vil gå videre med din sag, samt hvis det er tilfældet, hvordan du kommer videre med sagen.
Vi vil forsøge at yde hjælp til selvhjælp, så de, som selv er i stand til det, får vejledning til, hvordan de kommer videre med deres sag.
I nogle tilfælde vil vi tilbyde yderligere rådgivning på trin 2 eller 3. I andre tilfælde vil vi henvise til relevante offentlige myndigheder eller advokat.
Rådgivning på trin 1 vil typisk være anonym rådgivning og gratis for alle, uanset indkomstforhold.
Trin 2 og 3 omfatter rådgivning samt egentlig sagsbehandling, herunder korrespondance med modparter, ansøgning om fri proces, processkrifter i småsager, udarbejdelse af betalingspåkrav, samt indgivelse af klage over en offentlig myndigheds afgørelse.
Trin 3 kan også omfatte yderligere rådgivning, der gives med henblik på at opnå en forligsmæssig løsning af en tvist.
Trin 2 og 3 rådgivning gives som udgangspunkt kun, hvis du opfylder de økonomiske betingelser for fri proces. Se satserne her.
Ansøger | Beløb |
---|---|
Enlig | 385.000 kr. |
Ægteskab/samlevende | 490.000 kr. |
Forhøjelse for hvert barn | 67.000 kr. |
Vi ser på:
For par, tæller et fælles tab kun, hvis de sammen har tabt penge på disse investeringer.
For bedst muligt at kunne rådgive dig i din sag, anbefaler vi at du medbringer relevante dokumenter/papirer til din individuelle samtale hos Aarhus Retshjælp. Det vil hjælpe din rådgiver til at give dig den bedst mulige rådgivning.
Du kan medbringe dine dokumenter på din mobil, tablet eller computer samt som fysiske dokumenter.
Nedenfor har vi oplistet nogle typiske eksempler på relevante dokumenter og papirer, som kan være nyttige at have med til samtalen. Vær opmærksom på, at der kan være andre dokumenter, som også er relevante, selvom de ikke står på listen. Hvis du tror, et dokument kan være vigtigt for din sag, så tag det med for en sikkerheds skyld.
Vi anbefaler, at du medbringer dit MitID, så vi nemt kan finde de oplysninger, der er relevante for din sag, og give dig den mest præcise rådgivning.
Dokumenter du skal medbringe:
Afgørelser og breve fra Udlændingestyrelsen, Udlændingenævnet, SIRI eller Udlændinge- og Integrationsministeriet.
Gennemgang af ansøgning:
Medbring dit MitID, så vi kan logge ind til ansøgningsskemaet, så vi kan tjekke din udfyldte ansøgning for fejl og mangler.
Vi hjælper ikke med at udfylde selve ansøgningen.
Ansøgningsskema – specifikke dokumenter:
Familiesammenføring:
Din ægtefælle/samlever i Danmark:
Permanent ophold:
Du kan finde information om din ansøgning og det digitale ansøgningsskema på www.nyidanmark.dk.
Her er nogle eksempler:
Så husk at komme den samme ugedag eller aften, som du plejer. Ellers må vi desværre bede dig komme igen en anden gang.
Det sikrer, at du får den bedste hjælp, da du altid taler med de samme rådgivere. Det gælder også selvom du har en ny sag.
Rådgivere og medarbejdere ansat i retshjælpen har tavshedspligt. Det vil sige, at de ikke må tale med andre om dig og din situation. Rådgiverne må dog gerne tale internt (det vil sige med hinanden og den ansvarshavende leder) om samtaler og de spørgsmål, samtalerne giver.
Alle samtaler med en rådgiver er fortrolige, og vi bruger ikke cpr.nummer i rådgivningen.
Den eneste undtagelse til tavshedspligten er underretningspligten og afværgepligten.
Hvis vi får viden om, at et menneskes liv er i fare eller en ung under 18 år er udsat for omsorgssvigt, så har vi pligt til at handle på denne viden.
Du skal vide, at det er yderst sjældent, vi kommer ud for disse situationer. Hvis det sker, vil vi forsøge at finde en løsning sammen med dig. I yderste tilfælde kan vi være nødsaget til at underrette kommunen eller politiet.
Retshjælpen kan godt yde rådgivning på anonym basis, hvis der alene er tale om mundtlig rådgivning. Retshjælpens medarbejdere har dog tavshedspligt og må ikke dele dine personlige informationer med andre, heller ikke med myndighederne. Du kan således trygt oplyse dine rådgivere om din juridiske problemstilling.
Ja, vi har åben for telefonisk rådgivning tirsdag, onsdag og torsdag fra kl. 11.30 til 12.30, samt tirsdag kl. 17.30-18.30.
Den telefoniske rådgivning egner sig dog kun til korte, præcise spørgsmål, som ikke forudsætter, at det er nødvendigt at gennemgå relevante papirer. Der kan ringes på tlf. 86 20 82 70.
Retshjælpen har åbent for personlig rådgivning på følgende tidspunkter:
Mandag og tirsdag 16.00-19.00,
Onsdag 13.00-16.00 samt 16.00-19.00 (Udlændingeretslig rådgivning),
Torsdag 11.00 -16.00
Fredag 10.00-13.00.
Vær opmærksom på, at du bliver tilknyttet den ugedag og de rådgivere, som har rådgivet dig. Det betyder, at du som udgangspunkt ikke kan få rådgivning en anden ugedag herefter.
Husk på, at vores rådgivere yder deres bistand gratis og ulønnet i deres fritid. Det er således kun undtagelsesvist muligt at skifte til en anden ugedag, hvis der er et særligt behov herfor.
Ventetiden afhænger af, hvor mange der henvender sig den pågældende dag, og hvor komplekse problemstillingerne er den pågældende dag. Det er derfor en god ide at bestille tid eller forberede sig på nogen ventetid. I travle perioder kan vi desværre ikke garantere at alle, der er mødt op, kommer til at tale med en rådgiver, inden retshjælpen lukker.
Nej, det er Retshjælpens rådgivere, som afgør, om der skal ydes hjælp til den konkrete sag.
Nej, alle er velkomne til at få rådgivning hos Aarhus Retshjælp. Hvis du tjener mere end indkomstgrænserne for fri proces, yder vi dog kun en overordnet mundtlig rådgivning, som kan hjælpe dig med at vurdere, om du skal gå videre med din sag, og i givet fald hvordan.
F.eks. lejekontrakt, afgørelser, ansættelsesbevis, købsaftale, kontrakter, aftaler, testamente, tidligere korrespondance m.m.
For at vi kan rådgive dig om din sag, afhængig af sagstype, er dette eksempler på særdeles vigtig information for os, og som derfor skal medbringes allerede ved første møde.
Det gør vi desværre ikke, men til gengæld ligger vi tæt på byens parkeringsanlæg, busser og tog.
Vi ligger tættest på Christiansgade, som er en parkeringsgade.
Følgende p-huse ligger i nærheden: Telefontorvet, Musikhuset, Salling.
cvr: 15544716
Mandag kl.16.00-19.00
Tirsdag kl. 16.00-19.00
Se åbningstider for helligdage og ferier 2025
*Udlændingevagten er forbeholdt rådgivning om dansk indfødsret og opholdstilladelser.
All Rights Reserved | Aarhus Retshjælp